Ligia Silasi vertelt:

Beste vrienden die de levensverhalen van onze kinderen met toewijding blijven volgen,

Deze keer wil ik een kort verhaal schrijven over het leven van Marian en de manier waarop hij zijn dagen doorbrengt. Hij is een 7-jarige jongen die in de 1e klas van de basisschool zit. Marian is een zeer sympathieke jongen en elke keer als wij elkaar ontmoeten zie ik hoe hij continu naar ieders genegenheid verlangt. Marian woont bij zijn moeder, zijn stiefvader en zijn drie stiefbroers. Hij is het oudste kind van het gezin en zijn biologische vader is niet betrokken bij zijn opvoeding. Zijn moeder is hertrouwd en heeft met de tweede man drie kinderen gekregen. Dit gezin woont in een eenpersoonskamer die voor hen zowel als keuken, woonkamer en badkamer functioneert. Het huis heeft geen aansluiting op water of riolering. Het huis heeft nog een kamer waar de broer van Marian’s stiefvader woont met zijn vrouw en hun drie kinderen.

Zijn moeder en stiefvader hebben financiële problemen, de stiefvader werkt in de bouw en de moeder is huisvrouw. Het grootste probleem van het gezin, naast armoede en financiële tekortkomingen, is de alcoholverslaving van Marian’s stiefvader. Een groot deel van het geld dat hij  verdient, geeft hij uit aan alcohol. Vanwege verwaarlozing in de basisbehoeften loopt Marian achter met zijn algemene ontwikkeling en hij spreekt als een 4-jarige kind. Hij kan de meeste woorden niet correct articuleren en uitspreken. Wij proberen om een logopedist voor hem in te schakelen, maar het is heel moeilijk voor ons omdat onder andere zijn moeder zich niet bewust is van de ernst van de problematiek. Marian heeft grote behoefte aan de sociale diensten aangeboden door Casa Rafa, hij heeft thuis ook geen ruimte om zijn huiswerk te maken of een plekje waar hij kan spelen.

Marian’s moeder komt vaak bij Casa Rafa en vraagt of er geen eten over is voor haar andere kinderen. Ze vertelde me vaak dat ze geen eten voor haar kleintjes had omdat haar man het meeste geld aan drank uitgeeft.

In een paar woorden heb ik geschreven over het drama van dit kleine prachtige kind. We proberen elke dag om aan zijn basisbehoeften te voldoen en ook aan die van andere kinderen zoals hij.

Bedankt dat jullie de activiteiten en de diensten van Casa Rafa steunen.

Ligia